Jag har fått några barnböcker att recensera. Jag  gillar dem så det gör jag gärna. Det är en bokserie under namnet “Vilma & Loppan” från barnbokförlaget Olika, som satsar på att utmana stereotyper och förlegade normer och traditioner i svensk barnlitteratur.

Böckerna är riktad till barn från 5 år och uppåt men jag har läst dem för min 3åring Ottilia. Hon har tyckt väldigt mycket om dem. Väldigt fina illustrationer också.

Böckerna handlar på två flickor, deras vänskap och bus. Vilma åka permobil och det beskrivs inte som något stort, svårt eller viktigt. Det bara är med och vilma är med på ALLT.  Fotboll, brännbolll, bus ooch stoj. Hon gör bara saker lite annorlunda och ibland med loppans hjälp. Författarinnan är själv trebarnsmor, varav ett av dem är funktionshindrt.

Känns som ett smart sätt att låta ottilia se att barn kan vara så olika  och att det inte är konstigt. Kul att förlaget just för in minoriteter på ett så oladdat sätt.

Det finns ett barnprogram som handlar om billy och hans familj. Första gången man såg den insåg man hur ovanligt det är med mörkhyade personer i barnprogram. Barnen är nästa alltid vita, förutom någon bifigur här och där. I den här serien är det en hel familjsom är afroamerikaner. Sådant tycker jag är intressant. För några år sedan såg jag en dokumentär där man gjort en undersökning med amerikanska barn. De fick välja mellan en blond, vithyad docka och en svarthårig, brunhyad. Alla barnen valde den blonda dockan. Inte konstigt när man inser hur mediabilden ser ut och att det faktiskt är betydligt svårare att hitta svart dockor än vita i amerikanska leksaksaffärer.

Trotsa normen! säger jag bara