Ja, det är varmt. Nej, man ska inte klaga. Whatever, här är några tips så ni pallar vår fanatiska svenska värmebölja from hell!

Kallt kaffe
Bildtolkning: Närbild på glasburk med kallt kaffe i, ett kaffefilter i metall som står upp-och ned samt en blå metallask i bakgrunden.

Cold brew-kaffe

Det är inte iskaffe. Iskaffe är varmt kaffe som kylts ner. Kallbryggt kaffe är när man blötlägger kaffepulver i något dygn så den släpper ifrån sig smakerna. Då slipper man den där bismaken som annars brukar täckas över av sirap eller socker i iskaffe. Yamm yamm!

  • Häll ca 1 liter kallt vatten och 3-4 du kaffepulver (bryggkaffe, få inte för er nåt annat skit!) i en sluten behållare.
  • Låt stå i kylskåpet  12-24 timmar. Filtrera med t.ex kaffepress eller kaffefilter.

Jag testade att köra med filterhållaren i min kaffebryggare. Inte bra, så jag köpte istället kaffefilter i metall på Ikea. Funkade jättebra och kommer bli bra närhelst man reser bort.
Smakar bäst om det serveras i högt glas, men det kanske bara är jag.

Halloumi och frukt

Jättebra och enkel lunch i det här vädret. Slipp tänka! Salt och sött återställer vätskebalansen och smakar så gott. Min favorit är stekt halloumi och kalla äppelbitar. Gröna, matta äpplen är perfekta.  Honungsmelon är också väldigt gott ihop med halloumi. Jag kommer från ett hem där vi äääälskar parmaskinka ihop med allt som är fräscht och lite sött.  Jag äter begränsat med kött och då bara ekologiskt, svenskt kött så Parma går tyvärr bort för mig. Alla recept med Parma blir supergott att köra halloumi istället.

Soppa

Orkar du inte äta. Gör en schysst grönsakssoppa som du mixar slät och ställer i kylen. Drick lunchen. Jag vet att jag skrivit om det förr men det är asbra sätt att få i sig nyttigt skit som jag inte har lust att äta. (Oavsett om det beror på värme eller att man är kinkig) Själv gör jag så att jag när jag köpt t.ex. vitkål billigt lagar jag grejer på det ett par dagar. Ändå brukar jag ha massvis över. Då låter jag en assistent hacka upp resten och slänga in i lagom stora förpackningar i frysen. Samma sak om jag ska resa bort och har grönsaker som kommer hinna bli dåliga. När jag sen ska göra min soppa plockar jag fram lite av ditten och lite av datten som jag gör min soppa på. här är exempel på hur jag gjorde igår:
Jag fräste rabarber, lök, vitlöks, chili och äpple i kokosolja. Under tiden lät jag fryst zucchini och vitkål tina i ett vattenbad bredvid. Jag fyllde på fräset med morötter, linser och mangold. Lät fräsa lite till innan jag hällde i vattenbadet med tinade grönsaker och mer vatten. Jag kryddade och tillsatte ordentligt med grönsaksbuljong. Sen lät jag det koka 15. Min. Det blev två flaskor mild soppa. Den ena står nu i kylen och den andra i frysen.

  • Tips på grönsaker till soppa: vitkål, blomkål, lök, purjolök, linser, bönor, zucchini, morot mm
  • Tips på smaksättning: curry, pesto, crème fraiche, vitlök, rabarber, chili, äpple, mango, ingefära, sötsur sås, soja. Smaksätt fräset så går smaken in gottigt. Karamelliserad lök är bästaste bästa grunden till soppa… nä, allt!

Men ni vet, jag hade säkert kunnat göra allt det här på ett grupphem utan personlig assistans! Nej. LSS spelar roll.