Nästa år kommer plastsugrör att förbjudas i Europa. Bra, men problematiskt för många funkisar som inte har möjligheten att själv lyfta, hålla, luta ett glas med vätska. Om du nånsin hör något säga att de ska ta en crip-öl så är det en öl med sugrör i. Detsamma gäller alla andra drycker. Tro för den sakens skull att det som normat är okej att sno uttrycker och skämta om det.  Men, det kan vara intressant att veta om det.

Jag dricker all min dryck med sugrör. Fram tills för något år sedan storhandlade jag sugrör i engångsplast på IKEA. Gillade dem för de var något tjockare än normal-sizen, stod ut färgmässigt och var billiga. Jag återanvände dem för att spara miljön, men sedan fick jag veta att det inte är en bra idé. De är inte gjorda för det utan släpper ifrån sig kemiska ämnen om de återanvänds gång på gång.
Okej, då skiter vi i det. Vad kan vi hitta på då? För något år sedan har jag testat mig fram genom olika modeller och material.

Bildtolkning: Närbild på ett sugrör i glas ligger på lila tyg.

 

Glas: Jag köpte mina för ett antal år sen på Bali men de har nu börjat dyka upp i väst också. De är fina och har lite tyngd. De är breda och passa för soppor och smoothies. Risken finns att de spricker om ett varmt glassugrör stoppas ner i varm vätska eller tvärt om, men jag har aldrig haft det problemet. Däremot så har alla sugrör utom två gått sönder när någon (vem, jag?) tappat dem. Fördelen med genomskinliga sugrör också att det är enklare att se om de är ordentligt rena. Nackdelen, förutom att de är sköra är att de också är ganska dyra.
Ungefär pris: 99 kr för 4 st.

Bildtolkning: Sugrör i glas ligger på lila tyg.

 

Bambu: Väldigt bra material. Eftersom det är bamburörs som kapats så har de oftas olika tjocklek och det gillar jag för det ger variation. Hållbara och fina, men de spricker efter en tids användning. Utöver den detaljen är det mina favoriter.
Bambu växer snabbt och utan konstgödsel eller bekämpningsmedel. Vem som odlat, skördat, exporterat och sålt dem avgör mer hur miljövänliga eller inte de är. Vill du jämföra så är medvetna.se en onlinebutik som skriver ut hur duktiga distributörerna är på den fronten. Den som skiter i miljön kan hitta  bambusugrör via google till en tredjedel av priset. Inte minst har Ikea börjat sälja bambusugrör.

 

Vass: Okej, jag blev exalterad när jag såg dessa lanseras.  Bambu är schysst, men måste resa långt för att komma hit. Vass lanserades som billigare, vassare och mer hållbara. Fyndigt värre. De var tunna och trevliga att dricka ur men sprack nästan direkt, speciellt vid varma drycker. Värdelösa. Suck! De var dessutom väldigt korta. Passande till vanliga kaffekoppar eller whiskeyglas, men inte mycket annat.
Ungefärligt pris: 69 kr för 20 st.

Hårdplast: Ja, det finns ju plast som är till för att klara återanvändning. De funkar bra. Finns I härligt färger, men alla mina sugrör i plast har försvunnit. Jag menar verkligen alla. Jag tror det kan bero på att assistenterna trott att det varit engångsplast. Sen är ju plast ett material världen försöker sluta upp med att använda sig så mycket av. Nu jämfört med ett år sedan har sugrör av hårdplast, precis som engångsplast försvunnit i butikerna mer och mer.

Metall: Nej, jag tänker inte säga mycket om dessa förutom att de ger bismak och är temperaturledande. Usch!  De är snygga, det är allt.

Papper: ja, de är knappast till för att återanvändas men bör ändå få vara med här på vårt party för de är himla bra. För ett par år sen vek sig pappersugröret efter 15 minuter i vinglaset.  Nu har det kommit fler varianter och många av dem är betydligt mer hållbara. Det gör att de är ett bra alternativ när jag inte är hemma där jag kan rengöra sugrören. Jag har alltid med mig både och i ett egensytt fodral i handväskan.

En problematik som jag vet att en del har när de behöver släppa engångssugrören är att hållbarare sugrör saknar  böjbarhet. Den som ligger ner kan behöva böja sugröret för att dricka och det går inte med hårda material. Sugrör i hårdplast, glas och metall kan hittas med vinklad topp, men det hjälper ju bara lite halvt.

Silicon: Sladdriga och svajiga, men de står rakt. De böjs enkelt en bra bit innan de viker sig. Breda och färgglada. Jag har svårt att vänja mig vid att de är så där mjuka. Jag tror att de kommer bli stående i lådan tills den dan jag behöver dricka kaffe liggandes. Då kanske jag tacka min skapare för dessa mysko sugrör. De gör sitt jobb. Ungefärligt pris: 99 kr för 6 st.

Bildtolkning: På ett lila tyg ligger ett rosa sugrör. Två händer böjer ett turkost sugrör i silikon för att visa att de är böjbara.

Om du testat andra material så berätta gärna om det i kommentarerna!