Ja det är Det blev ett Pridefirande i Jönköping ordnat av den lilla föreningen Qom ut. Det blev också den enda resan jag inte ställt in i år. Det här kändes viktigt. Pride i en liten stad. Den som bjudit in mig var funkisaktivist i föreningens styrelse som gått med för att kunna lyfta funkisperspektivet. Föreläsningen anordnades dessutom i samarbete med STIL, där jag är styrelseledamot. Jag packade munskydd, handspriten och allt annat i bilen och åkte ner. Miljöombytet kändes som århundradets resa samtidigt som det kändes som om jag stal något från de som sitter kvar i sina karantäner.

Qom ut hade lovat allmänheten att det skulle anordnas coronasäkert och jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. De ordnade det väldigt bra. Det gjorde mig glad. “Coronasäkert” tycker jag annars används för mycket utan att anordnare egentligen tar ansvaret som krävs. Vi har ju sett de fullproppade uteserveringarna på Rapport som varit allt annat än coronaanpassade. Jag gick ändå inte på några av de få event som ordnades på plats, utom min egen föreläsning förstås. Jag besökte Qom uts informationsbord på stan för att visa min support och skickade in ett videoklipp till den digitala prideparaden.

Jönköping är en intressant stad. Otroligt vacker. Den har kallats pingstkyrkans högborg och att Pride anordnas där är stort för många. Jag föreläste i en riktigt vacker sal på Stora hotellet. På plats var där kanske 10-15 personer. Samtidigt filmades föreläsningen och sändes live på Youtube. Drygt 70 personer såg den online. Jag lade ner en hel del arbete i förväg på att ordna så föreläsningen skulle bli tillgänglig på distans för så många som möjligt. Att säkerställa bra ljud och teckenspråkstolkning. Men, oavsett vad man gör så kan arbetet falla på att en liten mikrofonmygga lossnar och blir liggande på golvet. Det hände den här gången, men tack vare ljudförstärkningen på plats gick det ändå okej att höra har jag fått veta.Textningen funkade inte, men däremot gjorde teckenspråkstolkarna ett utmärkt jobb. Tillgängligheten känns viktig och jag har bestämt mig för att införskaffa mer utrustning för att säkra grundläggande tillgänglighet vid föreläsningar där jag anlitas av små föreningar som själva inte har medel för att säkra den. Det kommer ta tid innan jag har råd med det bara.

Reaktionerna på föreläsningen var starka. Den berör många och det har gett mig nya idéer och mål. Dagen efter att jag kom hem hade jag ett fyra timmar långt styrelsemöte och efter det har jag varit totalt utslagen. Klokt nog hade jag gjort utrymme i kalendern för två dagars vila och förbjudit mig själv att göra något annat än just det. Minimalt få beslut. Minimal kroppsansträngning. Minimalt med ljud.

Lördag kväll följde jag ändå den digitala prideparaden. Ni kan se hela alltihopa här: Qom ut Prideparad 2020.  Den är 1,5 timme. Enbart den digitala paraden av ihopklippta filmsnuttar på ca 3 min kan ni kika på här: Digital prideparad 2020.