Rosa May Billinghurst, känner du igen namnet? Det borde du, det borde jag, det borde vi alla. En suffragette aktiv i  början av förra sekelskiftet och funkis.

Just nu, här i dag 8 mars 2023, sitter jag än en gång hemma när jag egentligen hade velat delta i en manifestation på stan. Mina neurologiska smärtor är helt bananas och så brukar det vara så här års. Jag tror att det kan bero på  att temperaturen växlar upp och ner som om den vore en hiss.
Jag tänker att jag behöver nya egna traditioner för den här symboliska dagen. Precis som alla andra temadagar är den viktig och värd att uppmärksamma, men inte värd att sörja över om man inte kan delta. Kampen för jämställdhet och kvinnofrågor pågår året om.  Jag ska skaffa någon sorts ny tradition ihop med dagen för att manifestera oavsett var jag befinner mig. Att kunna göra det är ett privilegie jag inte är villig att ge upp. Det är 366 dagar till nästa internationella kvinnodag (skottår och allt.)

Men för att markera dagen i år itänker jag berätta om en aktivist som, liksom många andra normbrytande kämpar, inte fått platsen de förtjänat i historieböckerna. Jag hittade vetskap och information om henne så sent som i vintras när jag aktivt sökte efter fakta om kvinnokampen i Englands historia. Det är så man hittar dem. Genom att helt enkelt söka. Vill du veta sanningen måste du själv söka efter den. Det gäller även idag. Det gäller alla brott mot Mänskliga rättigheter och det gäller snippan som kroppsdel och begrepp. Låt aldrig någonsin ett barn betala för din eller andras okunnighet. Jag välkomna all protest mot frälsningspedofilens dom, men vill också räcka upp handen och påpeka att den här domen inte ett dugg handlar om ordet snippa eller anatomiska detaljer. Den handlar om ett sexuellt utnyttjande av ett barn där ordet används av domare som håller en brottsling om rygger för att undslippa sin dom. Barns trygghet oavsett kön eller kryphål i lagen måste vaktas och försvaras. Det är kärnfrågan och får inte tappa uppmärksamhet bakom hashtags, memes och inlägg.

Så. Nu ändå, låt mig berätta om Rosa May Billinghurst som var en tuff och våldsam suffragett. Hon använde en trehjulig rullstol för att förflytta sig och fick användning av den, när hon som svar på polisenvåldet vid sufragetternas protester använde den och sig själv som kanonkula rakt in i poliser. Poliserna slog förstås sönder hennes rullstol och misshandlade henne varje gång. Hon straffades också med tvångsmatning och fängelse många gånger.

Bild på funkisaktivisten och suffragetten Rosa May Billinghurst. Hon sitter i en rullstol i mitten av bilden med ett vitt skynke draperat över sina kläder. Till höger står två svartklädda kvinnor med hatt och långklänning. Till vänster, två svartklädda individer. En person håller sin hand under Rosa Mays käke för att hon inte ska kunna gapa, samtidigt som hon tvångsmatas genom en slang nedtryckt i halsen. De andra personerna håller fast hennes händer och ben (bild hämtad från https://en.wikipedia.org/wiki/Rosa_May_Billinghurst)

Hon tillhörde övre meddelklassen, men ville inte rätta sig efter vad som förvändades av henne där. Som ung började hon med socialt arbete och hjälpte kvinnor på ett arbetshem, en institution för människor som inte kunde försörja sig själva. Hon undervisade också i söndagsskolan. 

 Hon gifte sig aldrig, och hennes rullstol blev en symbol som ingav hopp eftersom den trots att den alltid förstördes av poliserna vid varje upplopp, också byggdes ihop till nästa. Med tiden började den målas i suffragetternas färger; vitt, lila och grönt samt bära banners med med aktuella slagord.

_

Tillägg: Det är väldigt troligt att du som läsare, om du inte redan kände till May, undrar över anledningen till hennes behov av rullstol. Jag har utelämnat den detaljen medvetet. Dels för att det mycket troligt lockar dig att söka dig till

Feministiska faktatexter själv och för att ge dig möjligheten att reflektera över varför vi som människor känner sådant behov av att bedöma personer utanför våra invanda normer än de innanför. Jag prata bland annat om det i mina föreläsningar.

Bild på funkisaktivisten och suffragetten Rosa May Billinghurst. Hon deltar i en storfolksamling som skulle kunna vara en demonstration. Hon sitter i en rullstol och är klädd i propra kläder med kavaj, långkok och hatt. Runt omkring henne står fler andra personer, de flesta kvinnor. (bild hämtad från: https://en.wikipedia.org/wiki/Rosa_May_Billinghurst)