Munskydd? en tanke slog mig om  när jag behövde besöka gallerian för att hämta vinterskor jag beställt till min unge. Jag bär alltid munskydd på allmänna platser inomhus numera och det är inte trevligt någonstans att bära munskydd. Det är jobbigare att andas. Andedräkten pyser ut ovanför munnen och blir imma på glasögonen. Man ser ut som en tandläkare. Det suger verkligen!

FHM har ju gnatat om risken att folk kan bli mer oförsiktiga om de använder munskydd. Men vet ni, jag tror att det är tvärt om. Det är uppenbarligen så att svenskar förtränger allvaret i den globala krisen som pågår. Varför skulle de ta den på allvar? Både regeringens och FHMs agerande har ju gett sken om motsatsen. Gång på gång på gång har statsminister med bister blick sagt saker som “Det är allvar nu! Vi står inför ett läge som riskerar att bli nattsvart. Därför krävs det åtgärder. Vi kommer föreslå att alkoholservering på krogen kommer förbjudas efter klockan 22.”

Vänta, var det där ett skämt? Andra länder stänger ner hela samhället och vi fjuttar runt med så minimala begränsningar att man måste undra om det ens är tänkt att riskgrupperna ska ha nån chans. Inte följer de sina egna råd ens, politikerna. Fast statsministern hade ju en bra ursäkt till varför han gett sig ut i julhandeln “Det var till min fru, Ulla.” Ja men då så, då kommer svenska folket förstå att de inte ska göra som du gör. 

Vad jag tänker är en tydligare signal att vi inte ska bete oss som vanligt utan hålla oss hemma ändå vore just munskydd. Då skulle man inte gå ut i onödan. För det är så himla jobbigt att ha mask på sig. Då stannar man hemma. Då kanske till och med Ulla tycker det är helt okej att skippa julklapparna i år, för hon vill inte heller gå ut med mask över halva ansiktet. När man väl ger sig ut så glömmer man knappast att vara försiktig för man blir påmind av att alla ser ut som hygieniska tandläkare.

 Att regeringen till slut lagt fram lagförslag tvingar verksamheter att begränsa antalet besökare är i och för sig bra. Bättre sent än aldrig. Om det hålls efter kommer färre röra sig där.  Om man måste stå i kö 20 för att komma in i varje butik då blir det b e s v ä r l i g t.  Det och tydligare ledarskap är vad Sverige behöver och behövt i 11 månader.