För den som är ny inför min repvägg så är det nog bra med lite back-story. Jag har en yta över min sänggavel med åtta stycken surrningsfästen. De är snygg och bra till väldigt mycket. Bara fantasin sätter gränserna, men nu skulle vi prata om hur jag använder dem till att skapa levande konstverk av rep. Det är ett enda långt rep som fått nytt liv många gånger om. Levande på så vis att tanken bakom konstverket är att det ska tas ner och bli något helt nytt när min lust, inspiration och ork behagar.

Det här är tredje konstverket jag knyter på den här platsen. Första konstverket knöts väldigt spontant. Folk såg helt olika saker när de tittade på den. Flygplan, psykadeliska mönster, stjärnhimmel…

Ovanför en mörk sänggavel syns ett konstverk av rep mot en grå vägg. Repen formar en rektangulär ram och är inuti ramen Oknuten med en mönster som påminner om en stjärnhimmel. I undre och övre kanten av konstverket hänger fyra stycken öglor av metall som repet spänns igenom för att behålla sin form.

Andra konstverket fick bli ett spindelnät med en stjärna i mitten. Stjärnan i mitten är ett stående pentagram där uddarna kopplas samman av en pentagon. Den symboliserar det heliga kvinnliga. 

Hade den varit upp och ner, med uddarna sammankopplad av en cirkel, så hade det varit en satanistisk symbol. Jag är allergisk mot sånt för jag växte upp inom frikyrkan. Det här är dock inte den symbolen.  Spindelnätet och skuggorna av den på väggen får den att se lite suddig ut eller som en 3d-bild.

Ovanför en mörk sänggavel är ett konstverk knutet i svart rep mot bakgrund av en lila vägg. Repet har trätts genom åtta stycken metallöglor som är fästa i väggen och knutits i ett mönster som liknar ett spindelnät med ett pentagram i mitten.

Nu har det tredje verket tagit form och jag vill kalla den “Ode to the vulva” eller “Vagina ´s where you `re really from.” Den var svår och kämpig att få till. Tog många timmar. Det var svårt att få repen ordentligt spända när alltihop består av ett enda långt rep som inte får korsa bilden hur som helst. Varje gång repet ska fästas, vändas eller korsa sig själv måste många meter rep dras utan att spänningen släpps. Repet gick av på två ställen andra gången jag helt började om.

Jag gav upp och började planera en vävd design av två olika rep istället. Köpte till och med ett nytt ljust rep för den, men jag kunde inte riktigt ge upp ändå. Vulvan ville bli gjord. Väggtolkad.

I bild syns huvudändan av en säng med rosa, storblommiga sängkläder. Ovanför sängens grå sänggavel hänger ett repkonstverk. Konstverket består av svart rep som har trätts genom åtta metallöglor som sitter fast i väggen, och sedan knutits i ett abstrakt mönster som liknar en vulva.

Nu är jag nöjd! Nu kan jag få ro och sova gott.

Läs mer om vulvor här:

https://www.rfsu.se/globalassets/upos/pdf-filer/broschyrer/vulvaochvagina.pdf