Mångfald på arbetsplatsen är viktigt tycker jag. Som arbetsledare för min egen assistans väljer jag själv mina anställda. Det tenderar att enbart bestå av kvinnor, och mest av allt vita kvinnor.   Vilket är en aning skamligt men inte är ett dugg konstigt. En person med anställningsansvar tenderar att omedvetet anställa personer som påminner om en själv och jag är vit kvinna. Jag är öppen, PK och väljer att aktivt gilllar att vara med människor som är annorlunda från mig. Ändå tenderar jag att anställa mina spegelbilder oftare än mina motsatser. Därför behöver vi i samhället fler som bryter normen på chefspositioner.  Därför behöver vi bli duktigare på att dela upp VAB samt föräldradagarna lika mellan oss.  Därför behöver vi kvotering som verktyg för att uppnå högre jämställdhet i styrelser och ledande positioner i samhället. Vi behöver jämställdhet! Det är min väldigt bestämda syn på saken. 

Jag som anställer assistenter hos mig kommer alltid bestå av 100% vit kvinna. Jag undviker gärna alla former av styrelsearbete utan bestämmer hellre själv. Kvotering i beslutsorganen är alltså uteslutet. Jag går helt och håller på intryck och magkänsla, men min magkänsla säger mig oftast att jag vill anställa en kvinna. Konstigt? Inte alls. 97% av alla våldtäkter i Sverige begås av män. Från tidig ålder har jag skolats i att   aldrig befinna mig utan övervakning av andra människor eller inlåst. Annars är risken att jag blir kränkt, slagen eller våldtagen. Jag måste vara medveten om hur jag klär mig, hur jag rör mig och vilka signaler jag sänder ut. Varför i helvete skulle jag ens överväga att anställa en man? 

Ja, jag vill förstås anställa den som är mest lämpad för jobbet och det kan faktiskt hända att det råkar vara en man. Precis som det råkat visa sig ganska många gånger att den som är mest lämpad för jobbet inte alls är lik mig på andra sätt. Våra olikheter ät trots allt våra största styrkor. Jag tror förövrigt inte att vi övervinner jämställdhet enbart genom att inse att kvinnor i grund och botten är utrustade med samma möjlighet att vara smarta, starka och mäktiga som män bara vi får rätt verktyg och kunskap. Vi måste sjäälva vilja ta vårt ansvar och ta till oss det. Jag tror att vi lika mycket måste inse att män är utrustade med samma möjligheter att vara omhändertagande, ansvarsfulla och vänliga som kvinnor bara de får rätt verktyg och kunskap. Att de själva måste ta ansvaret att ta till sig det. Även om samhället gjort sitt bästa för att gjuta in oss i olika genusformar sedan vi gled ut ur en livmoder och någon kollade vad vi hade mellan benen, så är vi fullt kapabla att ta ansvar för samtliga av våra beteenden. Vi vet bara inte om det och vi vet inte om vi gör rätt eller fel. Alla tror ju nämligen att de gör rätt och att resten av världen antingen är korkade eller lurade. Alla tror sig vara The good guy.  Tur att vi alla vet att Frida Inghamn är den som har rätt.  Right, eller? Tyvärr är det ju svårt att veta vem man kan lita på och inte. 

Om människan jag anställer verkligen är en good guy något jag måste försäkra mig om oavsett kön. Att släppa in en annan människa i sitt hem och låta den vara där när man sover är en enorm risk om personen nu inte tagit jobbet för att jobba så att säga. Att lite på fel person där är ödesdigert. Det går inte att komma ifrån när en har dygnet-runt-assistans. Eller en halv miljon i garderoben. (I wish!) Jag kan inte ha en assistent som jag inte känner att jag helt och fullt vågar lita på. Det vore omöjligt.

Till slutklämmen.  Jag har för första gången anställt en manlig assistent som inte ingår i min familj. Jag tänkte igenom det noggrant innan jag anställde honom och bestämde sedan att behandla honom exakt som den individ han är precis som mina andra anställda. Det har fungerat väldigt bra. Tänk om jag gått miste om den kompetensen bara för att jag fått lära mig att vara rädd!  Förstå hur mycket kompetens vi slarvar bort i samhället bara genom att inte ställa krav på varandra och oss själva. Hur mycket kompetens som går världen till spillo för att omgivningen och män själva tillåts tro att de inte kan ta ansvar för sina handlingar gentemot andra.  Personlig assistans är väldigt speciellt jobb så jag ser det inte som att jag är skyldig att anställa män, men jag tror att om jag vågar det och hittar riktigt bra folk kommmer jag att vinna på det. Det kommer också hjälpa mig med min inbyggda rädsla män som predatorer.