Idag är det valborg och imorgon är det första maj. Valborg är lite tveeggad högtid för mig då det åh ena sidan är supernajs med brasor och gemenskap men åh andra sidan oftast blir jättekallt och en är för vårförälskad för att fatta det. MIn neurologiska sjukdom gör mig känslig för kyla och valborg brukar medföra ordentliga bakslag när jag inte tagit min känslighet på allvar. Därför brukar jag inte direkt fira valborg.

Först maj är dock viktig dag! Den är historisk. Värd att uppmärksamma för de stora förändringarna arbetarrörelsen åstadkommit i Sverige genom de senaste 150 åren. Allmän rösträtt, kvinnlig rösträtt, fackliga rättigheter, arbetsmiljölagen osv osv osv…  Det är vänsterns dag och dagen för de som kämpar från underläge för rättigheter som andra är privilegierade.

Bildtolkning: Bild på “En piga bland pigor” av Elsa Blenda Nordström.

Uppmärksamma, manifestera och demonstrera kan man göra på många sätt. Att gå i demonstrationståg är förstås ett. Alla kan inte göra det. Alla har inte rätten att ens lämna sin säng. Själv kommer jag sitta i en bil hem från Göteborg efter ett läkarbesök där. Jag ger mig i kast att läsa ett mästerverk jag velat läsa länge av en av mina förebildsskribenter: En piga bland pigor av Elsa Blenda Nordström. Sveriges första wallraffande journalist som skildrade pigornas vardag och arbete.

Så jag undrar hur du uppmärksammar arbetarrörelsens dag?  Eller låter du bli? Varför  och vad känns viktigast för dig den första maj? Lämna tips i kommentarerna!