Fördelar med att människor anpassar sig efter enorma nackdelar

Det finns inga fördelar med Covid-19 eller människors lidande den här våren. Verkligen inte!  Det finns däremot en hel del fördelar med att majoriteten måste anpassa sig till det som händer. I alla fall om man ser på det ur mitt perspektiv.

Föreläsningarna

Det är härlig tid nu för det händer så mycket via nätet. Jag kan se så många fler föreläsningar på t.ex. ABF. De sänds live och efteråt textas de och ligger kvar en tid.  Det gör att jag inte är begränsat till att beviljas dövblindtolk, ha tillgång till personlig assistent med körkort eller övervinna andra hinder. Vad jag förlorar är ju att jag inte får möta andra människor som man gör när man vistas ute i samhället. I vanliga fall finns det många olika moment som gör att jag aldrig kommer iväg och då går BÅDE föreläsningen och den sociala biten förlorad.

 

Bildtolkning: Närbild på Fridas ansikte och hon håller knutna nävarna mot nedre delen av ansiktet. Frida tittar snett uppåt. Hon skriker, man ser hennes tänder när hon skriker. Är hon arg eller frustrerad? Svartvit bild.

Möblering som passar 2020-talet.

Att näringsidkare möblerar om i sina restauranger, butiker och caféer för att människor ska kunna hålla avstånd till varandra är ju asbra. Man skulle kunna tro att de allihopa. vaknade upp en morgon och tänkte “Man kanske skulle göra det här stället med framkomligt för rullstol. Det är ju trots allt inte 1972 längre.”

Kulturen hittar nya forum

Festliga evenemang flyttas till virtuella rum som Zoom, Team eller Skype. Alternativa undergroundsklubbar och föreningar som bara finns i Stockholm har i ett trollslag blivit mer åtkomliga för befolkningen i resten av landet som inte kan resa. Örebro universitet startade en virtuell Valborgs kör inför den inställda högtiden. Frivilliga kunnat sjunga in sitt bidrag på film och skickat. Resultatet kommer visas vid ett virtuellt firande som sänds via webben.

Jag har vågat mig på något jag alltid velat prova men inte riktigt vågat prova: lajv. Alltså levande rollspel. Det har alltid känts svårt att ta sig an med alla sina hjälpmedel och anpassningsbehov. En vän försökte tappert få med mig på medeltidalive en gång för länge sen och bedyrade att ingen skulle störas av att jag var jag. Nu tänkte jag att här är min chans ändå att testa på fenomenet. Den fiktiva platsen är ett matriarkat där kvinnor är brutala härskare och män slavar. Jag hoppas starkt på ett uppror som i Egalias döttrar. Allt utspelar sig via korrespondens i ett internetforum och skapades lite spontant av tre personer utan direkt erfarenhet av analogt lajv. Kul grej!

Bildtolkning: Närbild på Fridas ansikte och hon håller knutna nävarna mot nedre delen av ansiktet. Hon skriker rakt ut och ser rätt arg ut, kanske rent av riktigt förbannad. Svartvit bild.

Människor tar ett steg bakåt

En annan detalj som också är till min fördel just nu är det där med att alla ska stå minst 1,5 meter ifrån varandra. Det är superbra för när människor står närmare har jag svårare att se dem. Föreställ dig att du tar ett begränsat synfält som om du tittade genom ett litet, litet rör och är ljuskänslig samtidigt du sittandes oftast pratar med människor som står. Ju närmare de står desto mer behöver du böja nacken bakåt. På köpet får du solen/taklamporna som motljus bakom personens huvud, så det är en fördel som personen istället tar ett rejält steg bakåt. Ja, det här säkerhetsavståndet är faktiskt skitpraktiskt.

Sjukvården gör plötsligt hembesök.

Tidigare i veckan fick jag efter utredning ha mitt första läkarbesök hos allmänpsykiatriska mottagningen. Det skedde i mitt kök. Eller, jag och tolken satt i mitt kök medan psykiatrikern som ska utreda min medicinering satt… ja, jag antar sjukhuset men  kan också ha  varit hemifrån hennes eget kök. Föga troligt med tanke på sekretessen, men ändå. Att psykiatrin kan erbjuda den här möjligheten i framtiden kan de  ju nå människor som är så sjuka att de inte kan lämna sina hem.

Hoppen om solidaritet och förändring

Det är fördelarna nu. För nån som mig alltså, för er andra kanske det bara är pest. Å andra tiden tror jag att den här krisen även om det sätter individer, regioner och länder i ekonomisk jordskred också kan hämta tillbaka mycket även den solidaritet jag saknat i världen mer och mer de senaste åren. SD har verkligen rasat i opinionsundersökningarna. Thanks God!

Bildtolkning: Närbild, halv profilbild på Frida. Man ser bara delar av ansiktet och att hon lutar huvudet mot armen. Några fingrar syns vid kinden. Fridas bägge ögon syns och hon tittar nedåt med ett drömskt leende. Svartvit bild.

De där förändringarna som vi alla borde införa i våra beteenden för att dämpa  klimatkrisens framfart. De som verkade så totalt orealistiska att ta till sig som att genomföra möten på distans, köpa mindre förbrukningsvaror som vi egentligen inte behöver, undvika flygresor…  De var visst inte så särskilt omöjliga ändå. Ska vi verkligen behöva uppföljande pandemier för att dra ner på vårt köttintag eller naturkatastrofer för att sluta med plast? Det är mycket möjligt för vi människor är ju trots allt idioter som inte ändrar på oss förrän vi känner att vi måste.