Nu händer det grejer, hörni! Det kommer in en ny produkt i min webbutik. En första hjälpen-väska framtagen för rullstolsanvändare. Det började med att jag för drygt ett år sen fick idén. Eller nej, jag har faktiskt haft idén att skapa väskan för mig själv i ganska många år. Ungefär varje gång jag fick punka på hjulet eller något omkring mig gick sönder ute på fält. Då har jag tänkt på alla MacGyver-delar jag hade velat ha tillgängliga i en akut-väska under stolen, men det har aldrig blivit av.

Från idé till utförande

Förra hösten började jag tänka på att jag skulle kunna skapa den typen av väskor och sälja i min butik. Jag gick också in i en facebookgrupp jag är med i och luftade min idé. Vad hade de andra i gruppen velat ha i en sådan väska? Förutom två tjuriga karlar som tyckte min idé var värdelös, så fick jag fin respons på idén och önskemål på innehåll. Då kändes det riktigt kul! Nu gjorde jag inte enbart det här för min egen skull längre. Många skulle vilja ha en sån här utan att behöva lägga ner arbetet att skapa den själv. Skapar man en, kan man lika gärna skapa 50, eller hur?

Utmaningarna

Utmaningarna i att skapa väskan var ett antal: Hur stor ska den få vara? Hur ska den kunna fästas? Hur mycket behöver den tåla om den ska sitta under eller på sidan av en rullstol? Framförallt; vad ska finnas i och hur mycket får det kosta? Plötsligt blev det ju kanska stor skillnad på att sätta ihop 50 väskor jämfört med en. Varje prisskillnad blev väldigt stor, samtidigt som kvalitén känns viktig. I slutändan blev det en proppfull liten väska där varje liten del är en värdefull tillgång i nöd. Ingenting finns med för skojs skull. Sen kan det diskuteras hur stor nöd det egentligen är att sakna ett sugrör, men där kommer diskussionen se väldigt olika ut beroende på vilka funktionsnormer som påverkar den.

Get creative!

Jag tänker att många av prylarna i väskan kan komma att få en mängd nya funktioner som man inte tänker på till vardags. Ett önskemål jag fick in var inte helt otippat kondom. Klart det ska finnas en kondom i väskan. Inte bara för att funkisar har samma sexualdrift som resten av befolkningen, men också för att gummit är så sjukt jäkla hållbart. På 90-talet publicerades bilder från Afrika på TV som visade att gratiskondomerna som FNs hjälporganisation delade ut för att hindra aids användes till allt annat än skydd vid sex. Det här var ju t.ex. världens bästa grej att förvara och hämta vatten i. Kvalitetskravet på svenska kondomer idag är att de ska klara av att rymma 18 liter luft. Jo, det är sant. 18 liter. Inte så säkert att den klarar av vikten av 18 liter vatten dock. Om den ska lyftas behövs därför någonting som stöd runtom; som tyg, eller foliefilten, som också finns i första hjälpen-väskan.

Andra användningsområden för kondom i nöd:

  • Hålla viktig utrustning och elektronik torr.
  • Tillverka en slangbella.
  • Uppblåst så kan den ge dig flytkraft i vattnet. Antingen genom att krama om den eller placera en innanför jackan.
  • Använd som flöte för att kunna fiska.
  • Som Zara Larssons knästrumpa.

Mitt arbete med första hjälpen-väskan lades på is när jag blev sjuk förra året, men under hösten har jag tagit upp projektet igen och tänka sig, här är den nu. När jag var i Stockholm häromveckan fick jag låna en väns lägenhet. Då fick han en sådan här i present som tack. Helt klart rolig grej att komma med. Att plocka ihop väskan har varit kul och det ska bli sjukt spännande att se hur den tas emot av er.

Vill ni kika på den så finns den här!

Första hjälpen-kit för rullstolsburna