“Det vore grymt med en intersektionell butik där jag som den politiskt medvetna funkisaktivisten känner att jag ingår i målgruppen. En butik som inte snöar in sig på vård eller hjälpmedel. Butiken skulle inte enbart rikta sig till funkisar, utan till alla. Skillnaden skulle vara att den queera funkisen skulle vara normen som allt skapande utgår ifrån. Fri från föreställningen om att design gjord för en crip inte är intressant för någon annan.”   Så började det, lite som ett tankeexperiment och fixidé.

Syntolkning: Bild på Frida från bröstet och uppåt. Hon håller armen över huvudet och sneglar lite lurigt uppåt. Hon har en turkos slips på sig, lila linne och grå väst. Runt halsen hänger också en högtalare. Bakgrund hemmiljö.

Fixideén som till slut fick näring att växa, ta form, byta form, slå några kullerbyttor och till slut landa till att bli en liten itty bitty webbutik. Eftersom jag inte kan göra 7 000 000 saker samtidigt får jag starta med en bråkdel (Jag vet, skitjobbigt!) och låta den växa allt eftersom. 4 december öppnades den till slut.

Grundidén är ganska enkel. Normen i den här butiken är den som vill uttryck sin identitet eller ta politisk ställning och visa det för omvärlden med sina prylar och kläder. Svårare behöver det inte alltid vara att ta plats och kräva sina mänskliga rättigheter.Jag har utgått från vad jag vill säga och tänker att det nog finns fler som vill samma sak. Det fina med det hela är att om det finns lite fler sätt att uttrycka sitt funkisskap/cripness så bidrar det till vilka betingningar majoriteten kopplar ihop med personer som bryter mot funktionsnormen.

Målgruppen är människor som finner intresse i mig, mina texter och det jag står för. Jag utgår från att normen i butikens målgrupp värdesätter hållbarhet, etik och ett normkritiskt förhållningssätt.  I mitt konsumtionsutopia ska Informationen på varorna innehålla syntolkningar precis som resten av min webbsida. Du kan lita på att tröjtryck är placerade på ett sätt som passar sittande lika bra som stående och stående lika bra som sittande. Precis som mina recensioner på SexSomFunkar kommer Frida Inghas kreativa webbutik också innehålla information som vanliga butiker inte har en tanke på att ange, men som är riktigt viktig för människorna utanför normen.

Syntolkning: på ett lila tyg ligger två beigea bambusugrör. På översta ser man gravyren där det står “The system sucks, so lets go creative!”. Det undre sugröret ser man bara lite av.

Vilken resa det har varit att skapa det här. De t absolut svåraste har varit att begränsa sig. Det första dropshipping-företaget jag använde verkade jättebra till en början men jag var inte nöjd med deras ekologiska klädmodeller. Jag valde därför bort de alternativen allt eftersom. I slutändan, när samtliga tryck och icke-ekologiska modeller lagts in gjorde jag upptäckten att tryckeriet enbart kunde erbjuda enstaka storlekar och det var ofta enbart small och medium. Då kom insikten. Det finns inte en chans i Atlanten att jag kan stå för det här. Ska vi fick börja om från början eller helt enkelt lägga ner? I slutändan känner jag mig oerhört nöjd med förändringen för nu är plaggen jag erbjuder miljövänligt producerade och av superskön kvalité. 

Syntolkning: Vit bakgrund och lila text där det står En kreativ butik och sedan upp och ned av Frida Ingha

Jag har två personer i ett konsultföretag som stöttar mig med allt från syntolkningar till att fixa med otillgängliga program till att rensa mailboxen. Vilket hästjobb de har gjort här med mig.

Två dagar innan butiken skulle öppnas insåg jag att jag inte valt namn till min lilla butik än. Oooops! Efter en funderande kaffepaus valde jag mellan “Inghas butik” eller “En kreativ butik av Frida Ingha.” De ena lite för intetsägande, den andra en aning lång. Fast då dök en bild av lek med orden upp i huvudet och jag började pussla ihop dem i photoshop. Efter en kvart med ataxihänder var loggan klar. Tadaaa!