Bildtolkning: Från vänster till höger.
Frida sitter och ler finurligt med ett diplom i handen. Adele Karlsson som ler sprudlande, Camilla Högberg och Cecilia Artemicia Ramstedt håller glatt leende i en check på 10 000 kr. Längst ut står Carina Toro Hartman, ordförande Tillgänglighetsrådet. Framför dem finns en publik och reportrar. Rummet är en samlingssal.

I onsdags hände det nåt riktigt häftigt, Örebro kommun delade ut sitt årliga Tillgänglighetspris. Det var Konst i Blindo som tilldelades det prestigefyllda priset för sin utställning ”Ett Mörker av Ljus”. Konst i Blindo är kollektivet som består av mig och tre andra konstnärer med grava synnedsättningar. Tre av oss har dövblindhet. Vi tilldelades priset med den här fina motiveringen:

“Genom att ställa krav på sig själva och Örebro har man genom sitt engagemang skapat konst som beskriver  hinder och utmaningar som man som människa kan möta i samhället. Genom olika typer av konstverk får beskådaren en resa i hur en person med dövblindhet och synskada kan uppleva sin omgivning. Att ställa ut sina konstverk i Wadköping, i en arena som är tillgänglig för alla tack vare smarta lösningar, var ett genidrag som gjorde att alla kunde uppleva dessa fyra konstnärers alster. Utställningen ökade med all säkerhet nyfikenheten för konst och inspirerade andra att våga ta fram sin kreativitet.
2019 års Tillgänglighetspris går till konstnärskollektivet Konst i blindo

Priset delades ut vid kommunfullmäktige med blommor, diplom, gigantisk fejkcheck och allt. Det här var vårat tacktal som hölls på teckenspråk.

Tack, det gläder oss mycket att bli uppmärksammade i vårt tillgänglighetsarbete i samband med vår konstutställning – ett Mörker av ljus. Mörkret är det vi inte kan se men för oss som är gravt syn- och hörselskadade kan mörkret bestå av bländade ljus och synbortfall. Ett mörker kan te sig på många olika sätt, även i form av känslor, okunskap, brist på tillgänglighet, inte kunna vara delaktig i olika sammanhang.

Tre av oss fyra behöver dövblindtolkar för att kunna delta fullt ut här idag. Vi fick tolk! Men det var inte en självklarhet från början. Tolkbrist leder till en vardag med mycket stress och oro. Att istället för att glädjas åt att få ett fantastiskt pris känna panik för sitt tolkbehov.

Vi tycker att tillgänglighet är oerhört viktigt. Därför integrerade vi tillgängligheten i uppbyggnaden av utställningen. Vi önskar att få se mer av integrerad tillgänglighet i fler offentliga sammanhang. Vi önskar att det fanns en enhet som jobbar specifikt med integrerad tillgänglighet för kommunens alla delar med rätt kunskap och kompetens.

Även om ni inte hade möjlighet att gå på vår utställning i höstas har ni chansen att se lite av den och oss här idag. Vi har en mikroutställning i representationsvåningen där ni kan få en digital rundtur i utställningen. Vi har också varsitt konstverk med oss samt en gästbok.

Tack så mycket till er som stöttat oss och ni som nominerat oss. Vi kommer att fortsätta med vårt arbete för tillgänglighet och konst!”

 Bildtolkning: text i vitt och gult. Text, citat av Olof Palme “Demokratins rättigheter kan inte få vara förbehållna ett visst skikt av samhället de måste vara hela folkets egendom”. -Sa han något? Jag fick inte dövblindtolk idag”

 Efteråt hölls mingel och fika där vi fick möjlighet att visa upp varsitt konstverk. Jag har sen länge sålt mina konstverk från utställningen förutom huset jag gjorde, men vilken fantastisk möjlighet för lite politisk aktivism och påverkan. Vad vill jag helst säga till kommunens högsta makthavare? År 2020, när Örebro firar 10 år som teckenspråkets europeiska huvudstad. När regeringens tolkutredning efter 10 år fortfarande inte lett till några förändringar och regionen kräver att tolkcentralen sparar in uppemot 3 miljoner kronor trots ökade omkringkostnader? Jo, jag vill förstås uppmärksamma dem om tolkbristen och att rättigheten till tolk är en demokratifråga.

Sex av mina tavlor till utställningen ”Ett mörker av Ljus” bestod av färgglad, taktil text mot svart bakgrund. Jag tog klassiska filmcitat som de flesta känner till och älskar. Inte minst jag. Jag skrev dem på tavlorna och skrev också in ett svar som skruvade till citatet och satte det i kontext med vad som händer personer med normbrytande funktionsförmåga idag.

Nu gjorde jag istället så att jag tog ett citat ur ett historiskt tal av vår mest älskade och ihågkomna stadsminister. Sedan svarade jag på det.

Det första jag fick veta när jag kom in i representationsvåningen var syntolkningen ”en hel hög politiker står samlade runt din tavla o fotograferar”.

Läs mitt statement till tavlan och om tolkutredningen här!