Den här boken kom till som ett konstverk till utställningen “Ett Mörker Av Ljus”. Jag ville arbeta med min ångest kring det faktum att jag har en ögonsjukdom som gör att jag troligtvis kommer att bli blind. Den förlamande rädslan som jag inte tycktes komma förbi. Att försöka lära mig punktskrift eller använda talsyntes försatte mig gång på gång i ångestattacker trots att jag vetat om min framtida diagnos i åratal. Känslan av att jag kränker vänner som lever ett fullvärdigt liv med blindhet om jag har självmordstankar. Känslan av att inte bara kunna vara tacksam och stolt över det jag faktiskt har. Känslan av att svika de närmsta. De viktigaste och finaste.

Bildtolkning: Halvkroppsbild på Frida. Hon håller ena armen höjd som i kamp. Hon sitter i profil och tittar utmanande framåt. Från ansiktet ner över axlarna är hon målade med svart/grått sträck som en krigare.

Psykisk ohälsa hos personer med dövblindhet är väldigt vanligt. Jag behöver aldrig nånsin känna mig ensam på den fronten. När går en hälsosam psykisk reaktion på medicinskt trauma över till att bli ohälsa? När är det min sjukdoms progressivitet som hindrar mig från att fungera och när är det egentligen ohälsosam ångest som hindrar? Ångest som från början kom från traumat och fick serotoninnivåerna i hjärnan att komma i obalans. När slutade de återgå i balans? Hjärna förlorar förmågan att återställa serotoninnivåerna om de rubbas för mycket. Vad rubbar nivåerna förutom sjukdomsförlopp? Jo, otillgänglighet, att kämpa mot myndigheter, brister inom  välfärden och mycket annat.

Kan jag få visa min ohälsa utan att det innebär att det är förfärligt synd om mig? Jag vill inte ha specialbehandling och mjuka kuddar. Jag vill ha mänskliga rättigheter, välfärd och vård.

Du kan köpa boken “Du är så svår – ett litet skriftligt konstverk”  i butiken.