Den ofrivillige arbetsledaren

Den ofrivillige arbetsledaren, vad innebär det för mig? Något jag verkligen saknat som arbetsledare för min assistans har länge varit en utbildning i just ledarskap. I år slog jag slag i saken och Köpte in en distanskurs i ledarskap som varvade teori och praktik. Även om utbildningen var utformad för företag har j ag haft enorm mycket hjälp av det jag lärt mig.

Jag ville egentligen inte alls vara ledare för Mina assistenter när jag beviljades personlig assistans. Jag ville ha mitt självbestämmande, men ändå anlita andra att göra jobbet åt mig. Det funkade inget vidare i mitt fall, så för drygt fem år sen gick jag med i Kooperativet STIL och tog på mig rollen att, med stöttning, själv leda assistansen kring mig. Då klev jag in i en helt ny metodik baserad på Independent living. Titeln på min roll som assistansanvändare ändrades också från “brukare” till “arbetssledare.” Att olika begrepp för assistansanvändaren används inom olika verksamheter som bedriver assistans kan vara förvirrande. För mig har titeln “arbetsledare” kommit att kännas logiskt eftersom jag som användare är den som leder arbetet oavsett dagsform och kompetens. Även innan jag själv hade dövblindkompetens så utgick ju arbetet från mig även om jag inte kände till mina egna behov. När jag fick in personal som tidigare arbetat hos någon med dövblindhet fick jag ju lära mig mycket av dem, men deras kompetens kunde aldrig komma till nytta förrän jag kunde ta emot och förstå den. En assistent som inte leds av personen den jobbar med utför inte  personlig assistans. Då är det något helt annat. Därför bli också vikten av resurser för att ogivningen ska förstå personens behov, kommunikation och medarbetslednIng tydlig. Att en person inte kan uttrycka sina behov gör inte att de är mindre viktiga. Snarare tvärt om.

Att själv arbetsleda  är inget jag skulle rekommenderar någon nånsin att göra för skojs skull. Speciellt om det innebar arbetsledning av assistenter utan dövblindkompetens att arbeta åt en person med progressiv dövblindhet. Lika lite som jag skulle rekommendera nån att trolla med knäna eller cykla rakt mot en tegelvägg.

Engagemang åt bägge håll

Det krävs väldigt mycket engagemang hos både assistenter och assistansanvändaren. Efter att lett sin personalstyrka i fem år är det minst sagt intressant att få lära sig grundelementen i vetenskapen kring ledarskap. Jag kan ju se tydligare varför vissa saker jag gjort funkat eller inte.

Jag kan se våra utmaningar på ett annat sätt. Att man följer ett recept innebär inte automatiskt att kladdkakan man bakar blir godare, men om man har ett recept att starta vid vet man i alla fall vad det är man gör annorlunda när man avviker ifrån det och gör på sitt eget sätt.

Kladdkaka

Okej, jag avskyr egentligen metaforer, så för att släta över att jag drog en ska jag avsluta det här inlägget med det ultimata receptet på kladdkaka. En kladdkaka är ingen kladdkaka gjort av  mig om den inte är kladdig och skitenkel att göra. (Andra får gärna göra avancerade varianter. Jag dömer ingen och äter dem gärna.) Om man behöver smälta choklad har receptet helt tappat poängen, för då har man ju choklad hemma. Då kommer det inte bli nån kladdkaka i detta hushåll. Då äter jag chokladkakan istället och slipper baka. Okej, så här gör jag min kladdkaka:

1) Jag mäter upp 100 gr smör och lägger min minsta kastrull på svag värme på spisen.

2) Jag rör ihop 2 ägg och 2 dl socker i en bunke.

3) Sen mäter jag upp 1,5 dl vetemjöl i mitt halvlitersmått. Jag fyller sedan på med 4-12 msk kakao, 1 nypa vaniljpulver och 1 nypa salt innan jag blandar ihop

4) Jag rör  ner torrvarorna jag har i halvlitersmåttet i bunken. Sedan rör jag ner smöret som hunnit smälta.

Oavsett om du häller över smeten i en springform eller muffinsformar så ser du förstås till att det blir ordentligt med gegg-skrap kvar i bunken och att det inte finns nån övrig familj i hemmet som dyker upp. Så fort baket står i ugnen smaskar du i dig det. Det kan hända att assistenten får kli i fingrarna och vill plocka undan, men det är liksom du som leder här och vet vad som är viktigt: smeten.

Hur länge kladdbaket ska vara i ugnen beror helt på hur egensinnig ugn du har, men det är bättre att ha den inne för kort tid än för lång. Kladdmuffins blir klara på fem minuter hos mig. Kladdkakan tar kanske en kvart. Om du satt på ugnen det vill säga. Jag skrev inte in det här i receptet men ugnen ska stå på 175 grader. Kladdkakesmet är kanske inte så snygg att bjuda gäster på, men det är töntigt gott och eftersom det inte är något bakpulver i just det här receptet så går det ju att skippa gräddningen. Just saying, det är helt upp till dig när du arbetsleder kladdkakan.