Tillgänglighet och normkritik

På själva webbsidan 

I mitt konsumtionsutopia ska informationen på varorna alltid innehålla syntolkningar. Det innebär att den som inte ser ska kunna få precis all information som en seende får genom ögonen. Beskrivning av modellen, synliga sömmar, färger och mycket annat. 

Produktbeskrivningarna innehåller också information som vanliga butiker inte har en tanke på att ange, men som är riktigt viktig för människorna utanför normen. Längden på en tröja kan t.ex. vara avgörande för en av mina kunder och då ska den informationen framgå i text. Att jag använder normkritiska språk kan för det svårare för en del, framför allt för människor som har svårt att just uppfatta och förstå sociala koder.

Det går bra att ställa frågor om produkterna via mail till [email protected]ettgottliv.com. Den besvaras två gånger i veckan.

Kläder 

Du kan lita på att tröjtryck är placerade på ett sätt som passar sittande lika bra som stående och stående lika bra som sittande. För att vara konkret så ser vi helt enkelt till att placera eventuella klädtryck över bröstkorgen, men undviker tryck som lägger sig över magen. 

Storlekar

Plaggen i min butik finns i regel i storlekar mellan XS-XXL. När det gäller T-shirtar har jag haft möjlighet att erbjuda extra små och extra stora storlekar. Jag vet att det finns många vuxna som blir tvungna att köpa kläder på barnavdelningen eller specialbutiker och att det inte känns särskilt kul. För att komma åt riktigt små storlekar har jag fått använda mig av deras barnkollektion, men kläderna beskrivs utifrån konkreta fakta på samma sätt som de mer normföljande storlekarna. 

T-shirtsen finns också i extra stora storlekar ända upp till XXXXXL (alltså 5XL). Alla T-shirts har samma pris oavsett storlek för att markera jämlikhet. Storlekar och utföranden som inte ligger inom den allmänna kroppsnormen brukar ha ett orimligt högre pris och det tycker jag är skit! 

Paketering 

När jag väljer emballagematerial och paketerar försändelser. Försöker jag förstås göra det så det ska går så okrångligt som möjligt. Det ska inte krävas normativa funktionsförmågor i onödan. 

Normkritik 

Hur beskriver jag produkter könsneutralt och intersektionellt utan att det blir förvirrande och tydligt för köparen? Hur kan jag göra det utan att jag utgår från den heteronormativa kroppen? Det har varit en svår nöt att knäcka. Jag har löst det genom att beskriva ett plagg utifrån kroppsnormens koder istället för det är ju inte den normativa kroppen i sig. Jag vill kritisera, utan normen och koderna kring kroppen. Här är ett exempel:

I vanlig butik: Figursytt damlinne 

Här: Linneär figursytt för att passa en kvinnligt kodad kroppsnorm. 

Ingen tillgänglighet för hat 

Jag vill uppmuntra till samtal och konstruktiva diskussioner, men ingen av de plattformarna jag skapar äplatser där kränkningar tillåts. Jag tar avstånd till funkofobitransfobi, HBTQF-hat, rasism, åldersdiskriminering, kroppshat, sexism eller annan dynga. Verkar det krångligt? Se bara till att leka snällt och ta hjälp av Google om du ser ord du inte känner igen. Se det som en gammal hederlig lektion i gott uppförande Huemann to human to you. 

 Hjälp mig! 

Om du ser något som inte känns okej på den här webbsidan vill jag förstås veta det. Om du ser något, du tycker känns kränkande eller otillgängligt, kan du skriva det i ett mail och skicka till [email protected] När butiken varit öppen i tre månader kommer jag lotta ut etpresentkort bland er som hjälpt mig att hitta eventuella fel eller tokigheter i butiken. 

Du kan också delta genom att berätta vad som varit värdefullt och bra för just dig med webbsidan eller produkterna. Om du vill delta i utlottningen 1 mars lämnar du ditt namn och mailadress när du mailar oss. Vill du inte vara med i lottningen går det förstås lika bra. Alla tips om normkritiska förbättringar är välkomna. 

Enjoy!