Miljö och hållbarhet

Miljöpåverkan och hållbarhet 

 
En viktig del av Inghas butik är förstås att göra sig medveten om sin miljöpåverkan och etiska ansvar mot människorna som arbetar inom tillverkningen. Att inte blunda för butikens begränsningar och ständigt sträva mot förbättring. Transparens och hållbarhet i verksamheten helt enkelt. Här kan du läsa redogörelse av butikens miljöpåverkan.

Det är ett levande dokument som kommer uppdateras allteftersom. 

Kläder 

När textilierna väljs ut ställs krav på att tillverkningen ska möta WRAP (Worldwide Responsible Accredited Production) etiska krav. Bland annat innebär det att produktionskedjan ska vara helt fri från barnarbete eller tvångsarbete. Vanliga tyger som inte ingår i den ekologiska kollektionen är Oeko Tex Standard 100 eller högre för hållbarheten ska öka. Kläder som inte är med i den ekologiska kollektionen är också certifierade enligt Fair Wear.

Den ekologiska kollektionen har högre krav när det kommer till miljö och där används endast 100 % ekologisk bomull eller material som är återvunnen. Beroende på plagg kan de har fler certifieringar vilket framgår under varje produktbeskrivning.

Kläder tillverkas och trycks i Tyskland och lyder under tyska lagar när det kommer till arbetsmiljö och miljöpolicy.

Bambusugrör 

Våra bambusugrör importeras av ett litet svenskt företag som lägger stor vikt på miljö och solidaritet. Sugrör av bambu är 100% kemikaliefria, naturliga och nedbrytbara och tillverkas för hand på Bali. Bambu är ett slags gräs som är naturligt ihåligt och att diametern på sugrören varierar därför mellan cirka 0,6-1,2 cm. De växer snabbt och kräv knappt någon vattenförbrukning. Tillverkningen sker så det inte påverkar djurlivet. Bambusugrören är återanvändbara men även helt komposterbara och kan slängas på komposten efter användning. Gravering av sugrören sker i Helsingborg.

Tryckprodukter 

Jag samarbetar med två tryckerier som satsat på miljövänlighet i Örebro. Ena specialiserade på papper och artprints. Det andra på profilprodukter. Båda följer svensk lagstiftning när det kommer till miljö och arbetsförhållanden. Mer information om dem kommer snart upp här.

Frakt och emballage

Jag använder mig av så miljövänligt paketeringsmaterial som möjligt utan att tumma på kvalitén som skyddar innehållet. Det går före design och snygghet. Allt material är återvinningsbart. De flesta av papper; även packtejpen. Postpåsarna däremot, som jag använder för extra skydd för att klara postens hantering, är ekologiskt klassade, men i huvudsak gjorda av biodegradable eco-plastic . De anses nedbrytbara, men det tar betydligt längre tid och kräver mer industriresurser.

Om du bor i eller nära Örebro kan du välja att hämta lagervaror direkt från mig. Då får du dina varor i en ofärgad papperskasse med handtag eller en mindre komposterbar påse.
Jag köper från: 
https://www.rajapack.se/miljo