Jag frilansar som föreläsare, konstnär, journalist och fotomodell. Med målet att utmana mig själv och utöka representationen av funktionsminoriteten inom media, mode, konst och politik. Som journalist vill jag både bidra med mitt normbrytande perspektiv som skribent men också skriva om normbrytande ämnen och personer på ett sätt att de får vara synliga för mitt än sitt normbrott. Som föreläsare levererar jag humor, berättelser från mitt eget liv och kunskaper som inte kan hittas i några läroböcker. Än.

Jag lever en annorlunda livsstil som påverkas av att jag har personlig assistans dygnet runt, en progressiv sjukdom och återkommande ångestattack. Jag är yrkesverksam, kreativ och drivande. Jag är ingen superhjälte eller Sofias änglar-projekt. Jag är lösningsinriktad och lite naiv idealist. Jag driver mitt eget företag: Kreativitet av Frida Ingha och har skapat En Kreativ Butik av Frida Ingha. En webbshop där queera funkisen är norm men där alla ska kunna känna sig välkomna. Jag är ensamstående förälder varannan vecka och arbetsleder mina assistenter enligt filosofin Indipendent living. Jag sitter i styrelsen för assistanskooperativet: STIL och är en del av konstkooperativet Konst i Blindo.

Ämnen jag kan föreläsa om:

 • EttGottLiv: I den här bloggen ställer jag mig ständigt frågan: Vad är ett gott liv och vem får ha det? Familjeliv, karriär, sex, nöjen eller kultur? Vad får ingå och vem är det som får bestämma det? Det är frågor jag gärna lyfter och talar mer om.
 • SexSomFunkar: Jag vill att sex ska ingå i mitt liv, men jag vill inte ha en livspartner, tänkte jag en dag. Jag vill ha ett rikt och experimentellt sexliv och att det ska funka ihop med min livsstil med personlig assistans. Om någon vill ha sex med mig ska jag då verkligen behöva be Försäkringskassan och mina personliga assistenter om lov? Vill nån ens ha sex med nån som mig? Finns det risker för att någon utnyttjas? Har jag rätt till min egen kropp och en sexuell identitet?
 • Jag arbetsleder och utbildar mina egna assistenter och utgår från principen independent living. När jag föreläser för en personalgrupp kan jag gå in djupare på den delen. Hur vägleder jag mina assistenter? Hur förhåller vi oss till varandra? Hur skapar jag känsla av gemenskap och trygghet i personalgruppen?Hur tänker jag när jag rekryterar?
 • Hur är det att ha dövblindhet samt nedsatt känsel? Hur får jag en fungerande vardag utan att förbruka all min energi på det?
 • Jag använder eldriven rullstol för förflytta mig och tar då all ledsagning via handrörelser. Jag kan inte komma lika nära min ledsagare som en gående person kan när hen ledsagas. Ledsagningstekniken jag använder mig av har jag tagit fram själv tillsammans med en assistent. Jag lär gärna ut den. Inte minst till blivande tolkar, synpedagoger och personliga assistenter.
 • Den annorlunda kombinationen av olika funktionsvariationer jag har gör att inget kan vara helt anpassat till mig utan att jag specialanpassar det ytterligare. En utmaning jag har utöver min dövblindhet är den att jag har nedsatt känsel i handflatorna och fingertopparna. Det är världens sämsta kombination att ha. Det innebär helt andra hjälpmedel för mig den dagen jag vill gå över till punktskrift. Idag använder jag inverterad storstil för att läsa.
 • Hur min dövblindhet, rörelsehinder och personlig assistans påverkat mitt föräldraskap och min dotter uppväxt?
 • Jag blev vuxendöv utan att kunna teckenspråk och fick senare CI, under den omställningen hann jag gå igenom att vara beroende av flera olika tolktekniker: skrivtolk, visuellt teckenspråk, taktilt teckenspråk, socialhaptiska signaler och hörselslinga.

Förslag på workshop:

 • Testa att se med min synnedsättning med hjälp av fingerad synoptik.
 • Testa min ledsagningsteknik och diskutera användningsområden.
 • Diskussioner kring fallbeskrivningar utifrån min vardag
 • Diskussioner kring temat ”ett gott liv”

Kontakta mig gärna för en offert

Kontaktformulär

  Jag önskar en offert

  Alla fält märkta med * är obligatoriska. Du godkänner genom att skicka meddelandet att dina uppgifter hanteras i enlighet med GDPR.