Musikhjälpen är över och säga vad man vill om det spektaklet men det får ju verkligen människor att bli mer solidariska och empatiska. Precis som Humorgalan, Rädda Barnen-galan, Rosa Bandet-galan och gud vet vad. Det krävs jippon för att människor ska orka bry sig. Det beror inte på att folk är lata, utan att världens alla behov är överväldigande. Massan behöver att någon gör medmänsklighet enkelt och hanterbart. Helst roligt också. Det har skrikits rejält i protest inom funkisrörelsen mot Musikhjälpen just för att den typen av välgörenhet skapar stigmatisering och pity mot de som bryter mot funktionsnormen.

Jag håller med, välgörenhet ska inte ersätta välfärd

Jag ser ännu en öppning för att lyfta frågor jag vill prata om. Jag håller med, välgörenhet ska inte ersätta välfärd. I utvecklingsländerna saknas ofta förutsättningarna som krävs för välfärd. Där kan frivilliga insatser göra stor skillnad. Det är välgörenhet. Musikhjälpen vill inte kalla det välgörenhet, utan mänskliga rättigheter. Att skänka pengar får oss själva att må bra. Det ger oss en känsla av att kunna påverka och förändra världen till det bättre. Men det är en illusion. För att skapa långvarig förändring krävs också ansvar från världens ledare.

Pengar behövs både till att underlätta för de som förtrycks på plats men också till att långsiktigt påverka situationen de lever och dör i. Musikhjälpens ovilja att gå in på debatt kring de frågorna är en förlust. Musikhjälpen hade kunnat vara ett vinnande tillfälle för kortfattade paneldebatter kring funktionsaktivism I hela världen. Att pengarna enbart ska gå till projekt i utvecklingsländer är logiskt, varför samtalen ska begränsas till att nästan uteslutande handla om funktionsrättigheter utvecklingsländer har jag svårt att se.

Sverige har förutsättningar för en fungerande välfärd

Bildtolkning: Konstnärlig bild. Man ser delar av Fridas ansikte och delar av överkroppen. Fridas ansikte är punkigt målad där ena ögat är målat från panna ner till kind med svarat rinnande streck. Hon skriker rakt ut. Lila bakgrund.

Här i Sverige har vi alla förutsättningar för en fungerande välfärd. Det finns ingen vettig förklaring till varför funktionshindrade ska stängas in I sina hem, förvägras sina mänskliga rättigheter eller tvingas klocka sina toalettbesök inför en arbetsterapeut för att få rätten att utför dem. Det finns inga vettiga skäl till att den som bryter mot funktionsnormen ska leva efter helt andra regler och förutsättningar än de som följer den. Det är strukturerat förtryck och funktionsmaktsordning. Bantningen av LSS är helt irrationell.

Den nya statsbudgeten som röstades igenom den 12 december är lika ovettig. Hade jag röstat på alliansen I valet hade jag velat kräva tillbaka min röst nu. Väljarna är grundlurade. KD som tillsammans med M tagit fram den här budgeten lovade i sin budgetmotion 1,6 miljarder till LSS utöver regeringens budget. Men I den slutgiltiga statsbudgeten har man enbart avsatt 350 miljoner utöver regeringens budget. Till Altinget.se har KD:s talesperson Pia Steensland angivit att KD vid förhandlingsbordet valt att inom assistansen prioritera områden som är mest akuta som människor som behöver hjälp att andas eller få I sig näring. Moderaterna lovade ingen ökning I budgeten för LSS. De röstade igenom budgeten tillsammans med SD som själv lovat 1,92 miljarder.

Det största sveket

Men det hårdaste sveket är konservativa partierna ute på högerkanten som röstade igenom budgeten, utan Centerpartiet och Liberalerna som lade ner sina röster och varken röstade för eller emot. Hade de röstat mot förslaget så hade det inte gått igenom. Att lägga ner sina röster hade samma inverkan som om de röstat för förslaget. De röstade indirekt för att rambudgeten skulle antas, men på ett fegt sätt. Liberalerna som säger sig vara personliga assistansens största försvarare i riksdagen. Deras löfte toppade samtliga partier med att lova ut 1,99 miljarder över regeringens budget. När det väl gällde lade de alltså ner sin röst. Jag kan inte ens tänka aning vad Bengt Westerberg känner idag.

V, S och Miljöpartiet röstade för ett avslag av budgetförslaget men det räckte inte. De hade ju redan klargjort att de tänkt avsätta mindre så där har vi inte så mycket empati att hämta ändå. Det ser mörkt ut för LSS framtid just nu. Att andas och få i sig näring är livsuppehållande åtgärder. Är det ribban för våra behov? Att inte prioritera LSS i budgeten är att slänga oss alla som är beroende av den under bussen. Både röd/grön och blå regering har gjort det förr och som det ser ut nu har inget heller förändrats.

Prioriteringar vi ser

Vad ser vi mer I den här rambudgeten? Jo, tredubblat tak på rutavdrag, från 25 000/person och år till 75 000. Höjning av brytpunkten för statlig skatt (5%) från 40 000/mån till 42 000 kr/mån, det kostar skattebetalarna 4 miljarder. De som är allra rikast får störst skattelättnader. Flygskatten slopas. Fri kollektivtrafik för barn och ungdomar på sommarlovet slopas. Statens klimatinvesteringar ska halveras. Områden som får stryka på foten är jämställdhet, migration, ekonomisk trygghet vid sjukdom eller funktionsnedsättning,

Budgeten är trots omfördelning inte heller hållbar på lång sikt. Flera ekonomiska experter har ifrågasatt var pengarna ska komma för att få allt att funka längre fram. Vi lär inte se större prioriteringar av LSS, klimat eller jämställdhet. Områden som får mer pengar är samhällsekonomi och finansförvaltning, rättsväsendet, internationell samverkan, försvar och krisberedskap, internationellt bistånd, hälsovård, ekonomisk trygghet för familjer, studiestöd, universitetsforskning.

Avslutningsvis

Många röstar för alliansen för att få mer kvar I plånboken. En medelinkomsttagare får ca 200 kr mer I plånboken än tidigare. Är det värt det? Om det är vad majoriteten i Sverige röstat för samtidigt som de applåderat Musikhjälpen, då är något riktigt galet. Skänk gärna pengar till välgörenhet, men gör det inte på kostnad av klimat, solidaritet eller välfärd! Vad jag som assistansanvändare mest behöver av dig är inte pengar utan ditt engagemang, din tid och förståelse. Att du sätter idag in I vad som händer här och nu, både omkring dig och i resten av världen. Använd ditt intellekt och ta reda på fakta kring hur verkligheten ser ut för dem som inte har dina privilegier. Sluta anta att allt är bra för det är det inte längre. Och kom ihåg att du kan göra skillnad bara genom att ta ställning.

Källor:

  • Regeringen.se
  • Altinget.se
  • SVT.se
  • GP.se
  • Skatteverket.se
  • Assistanskoll.se
  • Radiohjälpen.se